همانطور که می دانید از موتورهای گیربکسی و اینورتر برای تنظیم سرعت موتورهای صنعتی استفاده میشود. در هنگام طراحی هر فرایند و دستگاه صنعتی، همیشه توجه داشت تا سرعت موتورهای الکتریکی را تنظیم کنیم . درست است که استاندارد سرعت موتورهای الکتریکی روی ۷۵۰،۹۰۰، ۱۴۰۰ و ۳۰۰۰ دور موتور می باشد؛ اما همیشه نمیتوان از این سرعت برای ساخت سیستمهای صنعتی استفاده کرد. و با توجه به قیمت الکتروموتور و قیمت اینورتر از همین رو ما در گروه فراتکنیک بر آن شدیم تا برای شما عزیزان تفاوت الکترو موتور گیربکسی و اینورتر را بیان کنیم با ما همراه باشید .
الکترو موتور گیربکسی چیست
همانطور که می دانید کاربرد گیربکسها برای ممشخص کردن سرعت موتور به صورت مکانیکی می باشد در واقع برای طراحی هر مدل از گیربکس، چرخدندهها هستند که وظیفه تغییر سرعت را عهده دار می باشند . به برای مثال در ساده ترین مدل گیربکس ها نیز دو چرخ دنده را با سایز های گوناگون، وجود دارد . در واقع طراحی هر چرخدنده، نوع رفتار افزایشی یا کاهشی بودن سرعت گیربکس را تعیین خواهد کرد.
پ در نتیجه این امر الکترو موتور گیربکسی را میتوان کار گروهی حاصل از همکاری موتور الکتریکی و گیربکس مکانیکی دانست . برای بررسی الگوی کاهش و یا افزایش سرعت تنها کافی است تا به نسبت تبدیل گیربکس ها دقت کنید. گیربکسها را میتوان بر اساس نوع تبدیل کاهش یا افزایش سرعت موتور، دسته بندی نمود .
اینورتر چیست
اینورتر ها نیز یکی دیگر از دستگاههای الکترونیکی تنظیم سرعت می باشند . تغذیه موتورهای الکترونیکی از طریق خطوط ولتاژ ۲۲۰ یا380 جریانAC یا جریان DC صورت می گیرد . با تنظیم ولتاژ و فرکانس شما عزیزان می توانید تا میزان قدرت و سرعت موتور را در محدوده و عددی خاص مد نظر خود مشخص کنید . نکته دیگری که در این خصوص وجو دارد این می باشد که موتورهایی که دوره استاندارد 900، ۱۴۰۰ و… دارند، فقط با بهره گیری از سطح ولتاژ استاندارد ۲۲۰ و یا380 ولت و فرکانس ۵۰ الی ۶۰ هرتز، می توانند به این سرعت دسترسی پیدا کنند.
از همین رو طبیعی می باشد که با تغییر دادن سطح ولتاژ و فرکانس، سرعت موتور نیز روندی کاهشی به خود بگیرد. پس می توان ادعا کرد که هدف تولید دستگاه الکترونیکی اینورتر، تغییر هدفمند سطح ولتاژ و سطح فرکانس موتور می باشد . برای انجام اینکار این دستگاه را در مسیر جریان برق اصلی قرار می گیرد تا با تغییر سطح ولتاژ یا فرکانس، سرعت موتور را در سطح دلخواه تنظیم کرد.
تفاوت اینورتر و الکترو موتور گیربکسی چیست
و اما تفاوت اینورتر و الکترو موتور گیربکسی در چیست؟ خب با توجه به نکات بیان شده و کاربرد الکتروموتور در صنایع تفاوت آن ها در طراحی سیستم الکترونیکی و مکانیکی آنها می باشد . پس با توجه به آن که از هر دوی آن ها برای تنظیم سرعت موتورهای الکتریکی استفاده میشود؛ اما روش کار آن ها آنها با یکدیگر، تفاوت هایی بنیادی دارد. از دیگر تفاوتهای این دو دستگاه میتوان به قدرت مانور برای تنظیم سرعت موتور اشاره کرد
البته که تفاوت های دیگری نیز وجود دارد که به شرج زیر می باشد :
- گیربکس از سیستم مکانیکی و اینورتر از قطعات الکترونیکی برای تنظیم سرعت موتور بهره وری میکنند.
- گیربکس هیچ تغییری در سرعت موتور اعمال نمی کند و تنها با استفاده از چرخدندهها، میزان سرعت ثابت موتور را به سرعت دیگری تبدیل خواهد کرد. این در حالی می باشد که اینورتر به طور مستقیم بر ولتاژ و فرکانس نظارت می کند و به همین گونه سرعت موتور را تعیین می کند .
- به علت تشکیل شدن گیربکسها از قطعات مکانیکی، گیربکس ها توانایی آن را ندارند که سرعت موتور را یبا دور بالا را تنظیم نمایند. از این دستگاهها تنها میتوان برای تنظیم سرعت موتورهای ۷۵۰، 900 و ۱۴۰۰ دور استفاده کرد. از آنجا که چرخدندههای گیربکس به راحتی در سرعتهای بیشتر از 3000 دور، دچار آسیب می شوند، باید از اینورتر استفاده کرد. دستگاههای اینورتر را میتوان برای تنظیم هر نوع موتور با هر سرعت استانداردی استفاده کرد .
- الکترو موتورهای گیربکسی قادر نخواهند بود تا تغییرات سرعت را در بازه بزرگ تغییر دهند . و تنها توانایی آن را دارند که در حالت دور ثابت یا تغییر دور محدود مورد استفاده قرار بگیرند. و ابن در حالی می باشد که این بازه برای دستگاه اینورتر بسیار بزرگتر خواهد بود.
- تنظیم سرعت گیربکسها را نمیتوان از راه دور و ریموت و یا به صورت اتوماتیک تنظیم کرد . اما از آن طرف اینورترها را می توان تحت شبکه یا سیگنال آنالوگی استفاده کنند؛ البته لازم به ذکر می باشد که میتوان سرعت موتور اینورتر ها را به وسیله PLC تنظیم کرد.
- اینورترها میتوانند فرمانهای الکتریکی را در طراحی مدار فرمان برق صنعتی، بفرستند . این دستگاه از تیغههایی برخوردار است که میتوان از آنها برای ابزارهای کنترل سیستم و بخشهای مرتبط با موتور الکتریکی بهره برد. از طرفی گیربکسهای مکانیکی از این ویژگی برخوردار نیستند.
- از دیگر تواناییهای اینورترها میتوان به تامین امنیت موتور الکتریکی اشاره کرد. این دستگاه قادر است تا شرایط اضافه بار یا اتصال کوتاه را شناسایی نموده و مانع آسیب رسیدن به الکترو موتور شود. لازم به ذکر است که گیربکسها این قابلیتها را ندارند.
- تقویت گشتاور الکترو موتور وظیفهای است که گیربکس آن را بر عهده دارد. در صورت نیاز به افزایش گشتاور موتور در سرعتهای کم، اینورترها قادر نیستند تا این کار را انجام دهند. این دستگاه علاوه بر کاهش سرعت موتور، قدرت موتور را نیز کاهش خواهد داد. از طرفی گیربکسها میتوانند تا بدون کم کردن قدرت موتور، سرعت آن را کاهش دهند.